Bir otelin sunduğu en büyük konforlardan biri temiz ve düzenli bir ortama giriş garantisidir. Bu noktada gerekirse misafirlerin özel isteklerinin de harfiyen yerine getirilmesiyle misafirlerin ihtiyaçları karşılanır. Burada da tüm sektörlerde olduğu gibi hizmet ve ürünlerin sürekli iyileştirilmesi ve günün güncel koşullarını yakalaması temel reflekstir. Şimdi bu bakışla otel odalarında temizliği en üst seviyede tutmak için birkaç ipucu paylaşıyoruz.
En çok el altında olanlar: Elektrik anahtarları, prizler, lambaderler
Herkesin şüphesiz en çok el attığı yerler prizler, abajur ya da elektrik anahtarlarıdır. Burada zamanla oturacak olan parmak izlerini bertaraf ederek yeni gibi temiz bir etki yakalamak için en iyi temizleme yöntemi kauçuk bir silgi ile buraları silmektir. Kirlenmiş prizler için ise güç kaynağının fişini çekin, az miktarda deterjanla nemlendirilmiş yumuşak bir bezle silin. Katları olan kumaş bir kumaş güneşlik, panjur ya da siperi temizlemek için ise aksama zarar vermemek için yumuşak dişli bir diş fırçası kullanın. Akrilikten yapılmış lamba kapağını temizlemek için ise deterjan kullanabilirsiniz; sonradan deterjanı durulayıp kurutmayı unutmayın. Sıradan ampulleriyse tuzlu suyla silebilirsiniz.
Keyif veren boyayıcılar: Çay ve kahve setleri
Bugün çoğu otel odasında seyyar ya da sürekli olarak yerini alan çay ve kahve setleri, bazen odalarda uzun süre beklemenin getirdiği etki ile adeta boyanır. Tortulardan kurtulun, deterjanla lavaboda yıkayın, son dezenfeksiyon için temizlenmiş çay ve kahve setlerini 30 dakika boyunca 1:25 konsantrasyon oranındaki dezenfekte edici solüsyona daldırarak bekletin.
Nazik davranılması gereken yaşayan eşyalar: Ahşap mobilyalar
Öncelikle yumuşak bir bez ya da yumuşak bir toz fırçası ile mobilyanın tozunu alın. Her ağaç türü her tür kimyasalı kaldırmadığı için materyal grubuna uygun, tüm ahşap yüzeyleri kapsayan bir ahşap temizleyici seçin. Sıvı temizleyiciler kullandıysanız işlem bittikten sonra yumuşak ve nemli bir bezle yüzeyi kurulayın; nemli kalan yüzeyler kabarabildiği için kurulamayı atlamayın.
Islak zeminler için tüyolar
Bir kaba kaynar su, sirke ve bulaşık deterjanını dökerek iyice karıştırın. Bezi karışıma batırın. Yarı kuru olacak şekilde sıkın. Karışımın duvarlar ve seramik karolar üzerinde bir süre kalmasını bekleyin, duvarı silmeye başlayın, ardından hafifçe silin. Temizlenmesi zor olan duvarlar bile bu yöntemle hızla temizlenecektir.
Kusursuz camlar için geleneksel yöntemler
Çamaşır tozu veya deterjanı karıştırarak gazete ile deterjanı pencere camına yaymak, gazete kuruyana kadar bekledikten sonra gazeteyi aşağıya doğru indirerek camı silmek kusursuz bir parlaklık için en etkili yöntem olmaya devam ediyor. Büyük ölçekli otellerde ise bu yöntemin sürdürülebilirliği pek mümkün değil. Temizliğe başlamadan önce cam üzerindeki, cam kenarlarındaki, pervazlardaki tozu alın. Camların iç kısmını nemli bir bezle, dışını ise ılık suya batırdığınız bir fırçayla silerek tozlardan arındırın. Sonrasında cam temizleyici ürünler ya da şampuan tipi bir temizleyici ile camları silip kurulama işlemini tamamlayın. Kese kağıdı ile son kez üstünden geçmek fark yaratacaktır.
Halı temizlemenin altın kuralları
Halıda herhangi bir leke tespit edildiyse derhal kaldırılması ve temizlik katına alınarak burada hemen çıkarılmaya başlanmalı. Halı temizliğine başlarken ilk olarak halıları yabancı maddelerden arındırmak için halıları süpürün. En yaygın halı temizleme yöntemi kaynatılmış sabunlu suyla silmektir. Tuz ise tozu emerek halıyı parlak hale getirir. Halıları silerken mümkün olduğunca kuru tutmaya ve yıpratmamaya özen gösterin; bunun için fazla ıslaklık tutmayan mikro-fiber bezler idealdir. Fırça ile temizlemede yıpranmanın önüne geçmek için yumuşak kıllı modelleri seçin.